Psykolog online – hitta rätt hjälp mot psykisk ohälsa

Psykolog online featuredDet kan komma en period i ditt liv när du behöver prata med en licensierad terapeut eller psykolog. Att träffa en psykolog online kan vara ditt bästa alternativ. Vänner och familj kan vara en underbar källa till stöd och hjälp, men vissa svårigheter och psykiska hälsoproblem kräver professionell hjälp av en person som kan ge dig de konstruktiva kunskaper och varaktiga resultat du letar efter.

Psykisk ohälsa är idag en av de största utmaningarna i Sverige och man kan omöjligt veta vem som kommer att drabbas. Därför är det viktigt att slå fast att det på inget sätt är konstigt med att söka hjälp av en psykolog, snarare tvärtom. Dessutom möjliggör internet att vem som helst idag kan få kontakt med en legitimerad psykolog dygnet runt.

Tyvärr har inte alla lyxen att ha en egen psykolog eller terapeut. Det är inte heller många som idag kan och hinner schemalägga terapimöten under normala arbetstider och behöva stressa över halva staden för att hinna i tid. För folk på landsbygden är det ännu värre. Av dessa anledningar, bland annat, har onlineterapitjänster och onlinepsykologer haft en enorm framgång senaste åren och vi ser den trenden växa 2020. Idag är det enkelt att träffa en psykolog online och även andra former av terapi erbjuds idag på nätet. Men är online terapi och psykologer på nätet lika bra som ett fysiskt möte? Läs mer så ska vi reda ut det och mycket mer.

Våra snabbval av onlinepsykologer 2023

Om du har bråttom och redan nu vill komma i kontakt med en psykolog, rekommenderar vi dessa två online psykologtjänster:

Capio erbjuder är en av våra favoritterapitjänster online. Delar av oss på onlineläkare.se har varit medlemmar i många år och skaffat sig en underbar relation till de personer som varit deras psykologer online. Hos Capio gäller frikort och ingen remiss krävs. För alla under 20 är det kostnadsfritt och de hjälper alla som fyllt 18 år.

1
4.7 / 5
TOTAL SCORE

Sjukvård sedan 1994

Doktor24 erbjuder onlinepsykologer med lång erfarenhet och dokumenterade resultat. Via chat eller videosamtal får du professionell psykologhjälp online. Avgiften är 0 kronor och Doktor24 har en väldigt bra responstid och du kan få en tid väldigt snabbt.

1
4.6 / 5
TOTAL SCORE

Läkare online - dygnet runt

Är terapi och psykolog online rätt val för dig?

Är du osäker på om du ska söka onlineterapi eller är det första gången du är i behov av att träffa någon? Vi vet att det kan vara ett svårt beslut att träffa en psykolog, oavsett om det sker online eller off-line. Det finns fortfarande ett stigma i Sverige där det kan anses lite fult att söka hjälp för psykisk ohälsa. 2020 är det dags att ändra på det.

Psykisk ohälsa kostar idag samhället enorma summor. Inte bara för att sjuka personer inte presterar lika bra i arbetet och ofta måste sjukskriva sig, men också för att det påverkar många fler än bara dig som är sjuk. Därför är det dags att på allvar slå bort stigmat kring psykisk ohälsa och uppmuntra fler att söka hjälp mot psykisk ohälsa.

psykolog online sverige

5 fördelar med psykologer online och onlineterapi

För många är internet lösningen. Att få hjälp med psykisk ohälsa på nätet och träffa en online psykolog kan du komma till rätta med dina problem. Vi listar nedan fem fördelar med att söka hjälp online för psykiska problem och terapi.

1

Inga personliga möten

Det finns flera orsaker till varför inte ett personligt möte passar dig. För vissa är det en enkel sak att hitta tiden mellan arbete och personliga åtaganden, samt att enkelt kunna ta sig till en plats för att träffa sin psykolog. För andra kan möten ansikte mot ansikte utlösa ångest, förlägenhet, plötslig blyghet och den övergripande oförmågan att helt formulera sina känslor och frågeställningar, oro och eventuella tidigare trauma.

Onlineterapi låter dig skriva och/eller prata ut om dina känslor i en miljö där du är helt trygg. I hemmet eller kanske på din favoritplats i skogen där du hämtar energi. Dessutom kan du göra det i den takt du är bekväm med. De bästa webbsiterna som erbjuder olika former av terapi låter dig kommunicera med din terapeut eller psykolog på olika sätt. Prata eller chatta live med eller använd skriftlig korrespondens. De bästa siterna för online terapi och psykologer online låter dig välja det sätt att kommunicera som passar dig bäst.

2

Prisvärt för alla budgetar

Det finns inget att komma runt det, även med försäkringar, är terapi är extremt dyrt. Viss terapi kommer du att kunna erhålla gratis och vissa besök hos en onlinepsykolog är gratis eller går på frikortet. Dock kan det finnas vissa behandlingar som inte täcks av vår välfärd och olyckligtvis är psykisk ohälsa något som fått stå tillbaka i svenska statsbudgetar väldigt länge nu.

Din ekonomi bör inte påverka din tillgång till ett hälsosammare och lyckligare liv; vilket många siter på nätet som erbjuder terapi online förstått och anpassat sitt erbjudande efter det. De flesta onlinetjänsterna erbjuder medlemskap för terapitjänster som sträcker sig mellan 300-1 000 kronor per vecka (beroende på frekvensen av sessioner). Du betalar alltså en schablonavgift per vecka och inget mer än det – inga dolda avgifter eller tillägg. För många, som inte får sina kostnader täckta av staten, är detta ett mycket attraktivt och prisvärt alternativ.

Jämfört med kostnaden för en terapisession med en psykolog eller terapeut i dennes lokaler, som sällan är under tusen kronor per tillfälle och ofta mer, är terapi online betydligt billigare och ger dig samma resultat.

3

Rådgivning online möjliggör anonymitet

Endast din föredragna onlineterapi-sida kommer att ha din personliga information, och de kommer ALDRIG att släppa den under några omständigheter. Det finns väldigt hårda regler för hur patientjournaler ska hanteras och hur företag behandlar personliga data. Eftersom du slipper att träffa någon på väg till eller från psykologen är online alternativet smartare.

Terapi och rådgivning online gör att du kan bedriva din egenvård bort från nyfikna ögon eller potentiella yttre störningar och få de resultat du behöver på ett sätt som känns både diskret och naturligt.

4

Online terapi är en bekvämlighetsfaktor

De flesta av oss lever upptagna liv som är tillräckligt stressiga utan att behöva balansera in ytterligare möten i kalendern mellan hämtningar, skiftarbete eller storhandlingar. En fördjupad terapisession kan sällan uppnås under en lunchpaus och de flesta av oss hinner ändå inte resa under lunchen för att träffa någon. Många arbetsgivare idag tillåter inte heller att man är borta från arbetsplatsen utan giltiga skäl, men det är inte alltid man vill vara helt tydlig varför man vill vara borta från jobbet.

Dessutom är Sverige ett stort land och många har inte möjligheten att åka och träffa en psykolog, ens om man får ledigt från jobbet. Därför blir terapi online och psykologer på nätet det enda rimliga alternativet. När du söker terapi online kan du får hjälp inom din valda tidsram, hela tiden och varje gång. Precis som med läkare online är flexibiliteten det som väldigt många tilltalas av.

5

Tillgång till legitimerade och erfarna professionella terapeuter och psykologer

De flesta av oss lever upptagna liv som är tillräckligt stressiga utan att behöva balansera in ytterligare möten i kalendern mellan hämtningar, skiftarbete eller storhandlingar. En fördjupad terapisession kan sällan uppnås under en lunchpaus och de flesta av oss hinner ändå inte resa under lunchen för att träffa någon. Många arbetsgivare idag tillåter inte heller att man är borta från arbetsplatsen utan giltiga skäl, men det är inte alltid man vill vara helt tydlig varför man vill vara borta från jobbet.

Detta anser vi vara den mest lugnande aspekten av terapi på nätet – att den hjälp du får kommer från helt licensierade, verifierade och erfarna professionella terapeuter. Alla terapeuter som listas på varje webbplats är certifierade och matchade med sina patienter beroende på varje individs personliga behov.

Och du kan vara säker på att det finns en psykolog som passar exakt dina behov. Förutom dina schemalagda sessioner, får du ofta stödmaterial, så som guider och läsmaterial som du kan ladda ner från vårdgivarens hemsida eller app.