Recept online – skaffa läkemedel på nätet

Recept online featuredDagens snabba teknikutveckling gör att vi i dag kan ta del av tjänster och service vi för bara några år sedan trodde var omöjlig. En av de allra viktigaste och största förändringarna tekniken möjliggjort är att vi idag kan få vård på nätet och få recept online.

Oavsett om du får ett recept utskrivet för första gången eller om du vill förnya ett recept online kommer dagens teknik att möjliggöra att du med enkelhet får tillgång till vård och onlinerecept.

Men det är inte helt enkelt att hitta rätt bland djungeln av tjänster på nätet som ebjuder sjukvård via telefon, appar och på datorn. Det finns aktörer på marknaden som man som patient inte ska eller bör vända sig till och allt fler fall om oseriösa recept på nätet har dykt upp senaste åren. Ibland har det varit fall som allvarligt skadat patienten och det är en mycket allvarlig utveckling.

Därför har vi på onlineläkarna.se gjort en gedigen genomgång av vilka onlineläkare och nätdoktorer, som på ett seriöst och ansvarsfullt sätt föreskriver och förnyar recept på nätet.

Kan läkare förnya recept online?

Ja, det är till och med enkelt att förnya recept online! Det finns vissa regler läkare måste följa för att kunna, men den generella regeln är att du skickar en förfrågan om att få ditt recept förnyat. Därefter bedömer en online läkare om du fortsatt ska använda just det läkemedlet eller om du ska ändra ditt recept något. I sin bedömning avgör nätläkaren också vilken styrka du ska ha på läkemedlet och vilken mängd du ska ta. 

När vi väger våra kriterier över vem som är den bästa nätläkaren, tar vi bland annat hänsyn till om de kan förnya recept online via. Detta är en viktig bedömningspunkt, då vi märkt att våra läsare, framförallt på glesbygden efterfrågar att kunna förnya recept via nätet.

recept online

De flesta onlineläkare eller andra medicinska vårdgivare online skriver inte ut narkotikaklassade läkemedel eller sådana läkemedel man bedömer har en risk att skapa ett beroende. Detsamma gäller licenspreparat och recept från specialistvården. Skulle du vara i behov av att få ett recept som faller utanför de normala, är läkare och recept online inte bästa vägen att gå. Istället rekommenderar vi dig att söka dig en specialistmottagning för en bedömning. Det finns dock vissa sjukdomar som kräver recept som går alldeles utmärkt att få utskrivna online.

Antibiotika online

En onlineläkare kan skriva ut antibiotika och i de fall en läkare på nätet gör en bedömning att du behöver antibiotika får du receptet skickat till dig. Antibiotika är ett fantastiskt läkemedel och ska självklart användas då det behövs, men det kan inte undgått någon att det finns en ökad problematik med antibiotikaresistens. Därför är det viktigt för oss på onlineläkare.se att bara rekommendera de onlineläkare där antibiotika recept online föreskrivs med viss restriktion. 

Vi tittar därför efter läkare online som följer de standarder för antibiotika recept som tagits fram av Stramanätverket. Strama, som startade 2011, har som syfte att verka samla den svenska läkarkåren, inklusive nät läkare, för att hitta en rationell och effektiv antibiotikabehandling samtidigt som man försöker motverka en allt mer utspridd antibiotikaresistens.

Oftast krävs en provtagning

Oftast kommer därför många onlineläkare vilja se eller genomföra en provtagning innan de skriver ut antibiotika på nätet till sina patienter. Detta är bra både för dig som patient och för en minskad utbredning av antibiotika resistens.

Att skriva ut antibiotika är ofta en nödvändighet, men viss restriktivitet är bra. Nedan följer en lista med tre stycken online läkare som skriver ut antibiotika online, men som alla är anslutna till Strama.

recept online sverige

Recept online – vanliga frågor

Enklaste sättet att förnya recept online är att kolla in vår lista över onlineläkare som förnyar recept på nätet. De flesta medicinska onlinetjänster gör detta 2020.

Nej, det är precis som vanligt. Läkaren du träffar på nätet gör samma bedömningar en läkare på vårdcentralen skulle göra. Gör han eller hon sedan bedömningen att du fortsatt ska få receptbelagd medicin kommer du att få ett recept utskrivet.

Efter att en onlineläkare bedömt att du ska få ett recept kommer receptet att skickas till dig. Beroende på vilken onlineläkare du använt, varierar leveranssättet, men det vanligaste är att du får ett recept direkt i appen eller skickat till dig via mail.

Generellt skriver inte nätläkare ut eller förnyar narkotikaklassade recept. Det finns dock inte inga legala krav som hindrar en nätdoktor att göra det. En online läkare har samma rättigheter att skriva ut och förnya narkotikaklassade recept, som din vårdcentral.

Nej, det är ingen skillnad i hur det fungerar. Du får exakt samma medicin eller läkemedel oavsett hur du fått ditt recept. Den enda skillnaden är att du nästan alltid har ditt recept med dig om du har ett online recept.

Den normala giltighetstiden för ett recept du fått online är 1 år. En läkare kan föreskriva att receptet ska ha kortare giltighetstid. Efter 1 år måste receptet förnyas och de kan du oftast göra online.